Καγκελάρης

Ο Κορυφαίος Ηπειρώτικος Πασχαλινός Παραδοσιακός Χορός “Καγκελάρης”

Ο Καγκελάρης είναι ένα από τα ωραιότερα χορευτικά δρώμενα της Ηπείρου, είναι ο Κορυφαίος Ηπειρώτικος Πασχαλινός Παραδοσιακός χορός, ο οποίος διαδραματίζεται από τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα και κορυφώνεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, που θέλει αγκαλιασμένους όλους τους κατοίκους στα χωριά των Τζουμέρκων Ν. Άρτας αλλά και στους Παπαδάτες Ν. Πρέβεζας καθώς και τους επισκέπτες των γύρω και όχι μόνο περιοχών.

Ο Καγκελάρης χορεύεται πάνω σ’ ένα τραγούδι, χωρίς ενόργανη συνοδεία και το εκτελούν οι άντρες και οι γυναίκες χορευτές. Στο τραγούδι διαδραματίζεται με το σύστημα της αντιφωνίας, το τραγούδισμα δηλαδή των εξαρχόντων γεροντότερων ανδρών των πρώτων στίχων και της ακόλουθης επανάληψής τους από τους υπόλοιπους χορευτές. Το χορευτικό του μοτίβο σχηματίζεται από 5 κινήσεις που επαναλαμβάνονται σ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού.

Οφείλει το όνομά του στα «καγκελίσματα», το δίπλωμα δηλαδή του χορού. Οι χορευτές είναι πιασμένοι θηλυκωτά από το μπράτσο και η διάταξή τους είναι σχεδόν αυστηρά προκαθορισμένη, με τους γεροντότερους μπροστά, τους νεότερους να ακολουθούν και τις γυναίκες να έπονται, επίσης κατά ηλικία.

Το παράγγελμα για την αναδίπλωση του χορού δινόταν με τους στίχους του τραγουδιού και γινόταν ως εξής: Ο πρωτοχορευτής ή «καγκελάρης», μόλις δινόταν το πρόσταγμα, δίπλωνε τον χορό προς τ’ αριστερά και μέσα του κύκλου, έτσι ώστε οι χορευτές να έρχονται αντιμέτωποι. Με το δεύτερο παράγγελμα, ο πρωτοχορευτής δίπλωνε τον χορό προς τα έξω και δεξιά, σχηματίζοντας τρεις σειρές χορευτών έτσι ώστε οι χορευτές της πρώτης σειράς να έχουν στραμμένα τα νώτα τους σ’ εκείνους της δεύτερης.

Τέλος, ο “Πύρρος” για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές αναβίωσε και χόρεψε τον Καγκελάρη στην πόλη των Σερρών σημειώνοντας εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία!

Δείτε ακόμη

Έθιμο Χάσκα (Συγχώρεσης)

Την Κυριακή της Τυρινής οι νεότεροι πήγαιναν στο σπίτι του γηραιότερου της οικογενείας, στον παππού και δίνοντάς του ένα πορτοκάλι ζητούσαν συγχώρεση, σαν προετοιμασία της

Περισσότερα »

Έθιμο Κλήδονα

Ο ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ ή ΚΛΗΔΟΝΑΣ είναι ένα έθιμο με στοιχεία «μαντικής» που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, ήδη από την Ομηρική εποχή και συνεχίσθηκε περνώντας

Περισσότερα »